VERGOEDINGEN

Verwijsbrief

Is een verwijsbrief nodig? U kunt zelf het initiatief nemen om een afspraak te maken bij de huidtherapeut, daar is geen verwijzing voor nodig. Sinds 2011 is directe toegang voor de patiënt naar de huidtherapeut mogelijk, dit betekent dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is.

Ik heb geen verwijsbrief

Wanneer u zich zonder verwijzing een afspraak bij de huidtherapeut, maakt zal de intake met onderzoek worden uitgebreid met een screeningsonderzoek. Tijdens de screening stelt de huidtherapeut vragen over uw algehele gezondheid en het huidprobleem waarmee u komt. Afhankelijk van deze screening  kan zijn dat u toch eerst door uw huisarts moet worden gezien of er aanvullende informatie moet worden opgevraagd alvorens de huidtherapeut de behandeling kan starten.

Als u door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen, is deze screening niet nodig. 

Ik heb geen verwijsbrief --> Wanneer heb ik WEL een verwijsbrief nodig?

Ondanks de wettelijk bepaalde directe toegankelijkheid kan het zijn dat uw zorgverzekeraar een verwijzing van de arts of specialist vraagt. Volgens de aanspraak zorgverzekeringen (basiszorg) zal de zorgverzekeraar moeten kunnen vergewissen dat u voor een juiste medische indicatiestelling onder behandeling bent genomen. De zorgverzekeraar vraagt in die gevallen vaak om een verwijzing van huisarts of medisch specialist. Raadpleeg altijd uw polisvoorwaarden om na te gaan welke eisen uw zorgverzekeraar stelt om tot vergoeding over te gaan, of neem zelf contact op met uw zorgverzekeraar

 

Voor oedeem- en littekentherapie na kanker heeft u altijd en een verwijsbrief nodig.

Wat is het eigen risico?

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van zorg die valt onder de basisverzekering, komt het eigen risico in beeld. Het verplicht eigen risico is door de overheid bepaald, verreweg de meeste zorgverzekeraars houden dit bedrag van 385 euro aan. Voor het preciese bedrag kunt u uw zorgverzekeraar contacteren.

Wat is het verplicht eigen risico?

Het ‘eigen risico’ betekent dat er bepaalde zorgkosten eerst voor eigen rekening komen tot een bepaald bedrag. Pas wanneer er aan dit bedrag voldaan is komt u voor vergoeding in aanmerking. Uw zorgpolis schept hier meer duidelijkheid over.

Voor wie geldt het eigen risico?

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering, denk hierbij aan de zorg die u ontvangt in het ziekenhuis van de medisch specialist. Het eigen risico geldt voor iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen verplicht eigen risico.

 

Wat kost huidtherapie?

Huidtherapie wordt deels vergoed uit de basisverzekering en het aanvullende pakket. De vergoedingen verschillen sterk per verzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of de behandeling binnen het door u gekozen zorgverzekeringspakket wordt vergoed of niet.

Wanneer u een naturapolis heeft afgesloten worden de behandelingen alleen vergoed bij gecontracteerde huidtherapeuten. De huidtherapeut heeft dan afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar. Als u kiest voor een niet-gecontracteerde huidtherapeut komt (een deel van) de behandeling voor eigen rekening. Bij een restitutiepolis ligt dit anders, u kunt dan naar de huidtherapeut van uw keuze.

Tarieven

Voor de huidtherapeut gelden vrije tarieven, behalve voor oedeem- en littekentherapie binnen de contractering. Tarieven kunt u opvragen bij de huidtherapeut van uw keuze, voor aanvang van een behandeling zal de huidtherapeut u altijd informeren over de kosten voor de behandeling(en).

Chronische Indicatie

Wanneer er sprake is van een chronische indicatie (een aandoening die voorkomt op de zogenaamde ‘lijst Borst’, zoals bijvoorbeeld lymfoedeem, wordt er vanaf de 21e behandeling vergoed van uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden dan uit het pakket fysiotherapie van de aanvullende verzekering (afhankelijk van het afgesloten pakket) of komen voor eigen rekening.


Oedeemtherapie bij een niet-chronische indicatie wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Er kan dan aanspraak gemaakt worden op het aanvullend verzekeringspakket. Wanneer u geen aanvullende verzekering heeft afgesloten komen de behandelingen voor eigen rekening. De tarieven voor oedeemtherapie worden vastgesteld door de zorgverzekeraar.

Basis- en aanvullende verzekering

De basisverzekering is een wettelijk verplichte ziektekostenverzekering. Deze geldt voor iedereen die in Nederland woont en voor mensen die in Nederland werken maar er niet wonen. Deze verzekering dekt de meest voorkomende medische zorg. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar de basisverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Huidtherapeutische behandelingen worden in veel gevallen vergoed uit het aanvullend pakket. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk per verzekeraar, ze zijn afhankelijk van de behandeling en de soort verzekering.

Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

Kinderen tot 18 jaar

De basiszorgverzekering geldt ook voor kinderen tot 18 jaar, maar zij betalen geen premie. Ook geldt voor hen het wettelijk eigen risico van 385 euro niet. Wanneer een kind 18 wordt, moet hij of zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment geldt er dan ook eigen risico en betaalt hij of zij premie voor de basisverzekering.

Kosten aanvullende verzekering

Over het algemeen kan er worden gesteld: hoe groter de dekking, hoe hoger de kosten voor het aanvullend pakket. U kunt zorgverzekeringen vergelijken op zorgverzekeringwijzer.nl. U kunt daar ook per verzekeraar de vergoeding voor onder andere laserontharing of acnetherapie vergelijken.

Oedeemtherapie, basisverzekering en de ‘chronische lijst’

Sommige aandoeningen komen voor op een door de overheid samengestelde lijst (Lijst Minister Borst). Lymfoedeem is hier een voorbeeld van, vanaf de 21e behandeling worden de kosten vergoed uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit het aanvullend pakket of komen, wanneer er geen aanvullende verzekering is afgesloten, voor eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling kan er vanaf elk volgend jaar aanspraak gemaakt worden op het wettelijk eigen risico, omdat het dan zorg uit de basisverzekering betreft. Wanneer er een behandeling voor een nieuwe indicatie wordt gestart, doorloopt u eerst weer de procedure voor de eerste 20 behandelingen alvorens er aanspraak gemaakt kan worden op de vergoeding uit de basisverzekering.