• Bel nu! : 0111-40 10 54
  • Whatsapp onze klantendienst! : 0111-40 10 54
  • praktijk@dermiz.org

Huidkanker: gevaarlijk of relatief onschuldig?

  • Huidkanker: gevaarlijk of relatief onschuldig?

    Huidkanker: gevaarlijk of relatief onschuldig?

    Het gratis dagblad Metro kopt gretig: ‘Huidkanker vaak niet bedreigend’. Dat is ook de kern van het artikel: ‘Ruim driekwart van het aantal nieuwe gevallen van huidkanker is niet bedreigend’.

    De krant laat daarbij huidarts Han van der Rhee, auteur van het boek Zonnen Mag, aan het woord: “De ernst van huidkanker wordt enigszins overdreven”, waaraan de redactie toevoegt dat ‘steeds meer collega’s’ die opvatting ondersteunen.

    Wie die collega’s dan wel zijn, is niet bekend, maar dat er dermatologen zijn die de zon ook veel ‘gezondheid’ toedichten is duidelijk. Helaas gaat door dit soort berichtgeving de boodschap verloren dat ook de relatief onschuldige vorm van huidkanker in niet alle gevallen onschuldig is.

    De epidemiologische feiten in het artikel kloppen. In Nederland komen er jaarlijks zo’n 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Ruim driekwart van die gevallen is niet levensbedreigend. Het gaat dan om het basaalcelcarcinoom, waarbij de kans op genezing bijna honderd procent is.

    Maar genezing wil niet zeggen dat het daarmee een onschuldige aandoening is. Geenszins. Aan een basaalcelcarcinoom gaat men niet dood (uitzonderingen daargelaten), maar het kan vreselijke verminkingen geven als je pech hebt of het veronachtzaamt.

    Naast het basaalcelcarcinoom komen, minder vaak, het plaveiselcelcarcinoom en melanoom voor. Die kunnen wel degelijk dodelijk verlopen.

    Alles bij elkaar lopen er heel veel mensen rond met huidkanker, voor een groot deel ongevaarlijk, voor een klein deel bedreigend. In campagnes worden de grote getallen vaak fors aangezet. ‘Dat komt bedreigend over’, aldus Van der Rhee. Is dat inderdaad bedreigend taalgebruik of een waarschuwende toonzetting?

    De scheidslijn daartussen is onduidelijk. Hou voor ogen: een basaalcelcarcinoom mag dan relatief onschuldig heten, maar het kan op een nare plek zitten (ooghoek, neus bijvoorbeeld). Als het dan ook nog eens een meer agressieve vorm betreft, met sprieterige groei, kan iemand daardoor wel een oog of deel van de neus kwijtraken.

    Vooral als het net iets te lang is blijven zitten, omdat het vaak oude mensen zijn en men bovendien denkt dat het geen kwaad kan.

    Vergelijk het met het functioneren van huisartsen: driekwart van de patiënten meldt zich bij de huisarts met een klacht die later vanzelf overgaat. Is dat consult bij die huisarts dan overbodig? Kunnen we driekwart van de huisartsen met vervroegd pensioen sturen?

    Natuurlijk niet: huisartsen én huidartsen zijn juist alert op die klachten die juist niet onschuldig zijn. Bovendien is geruststelling aan een bezorgde patiënt ook een essentieel onderdeel van het artsenvak. Wie zich zorgen maakt over plekjes op de huid, weet zijn huisarts en huidarts te vinden.

    Bron : http://www.huidfonds.nl/nieuwsbericht/Huidkanker-gevaarlijk-of-relatief-onschuldig

     

    Comments are closed.